top of page

Resultatenseizoen

Beste lezer,


De voorbije weken kwamen heel wat bedrijven met resultaten. Ik heb een en ander samengevat van bedrijven waarvan ik aandelen heb of hier op de blog besproken werden.Adidas Q3/2023


De prestaties in het derde kwartaal waren beter dan verwacht. Het bedrijf heeft ook zijn prognose voor het hele jaar bijgesteld en verwacht nu een lager verlies dan eerder verwacht.


De omzet steeg in constante valuta met 1% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In euro's daalde de omzet van het bedrijf met 6% tot € 5,999 miljard (2022: € 6,408 miljard). De brutomarge van het bedrijf verbeterde met 0,2 procentpunt tot 49,3% in het derde kwartaal (2022: 49,1%). De operationele winst bedroeg € 409 miljoen in het kwartaal (2022: € 564 miljoen), wat overeenkomt met een operationele marge van 6,8% (2022: 8,8%).


De onderliggende prestaties ontwikkelden zich beter dan verwacht, ondanks dat de resultaten positief werden beïnvloed door de verkoop van de delen van de Yeezy-voorraad.

Als gevolg hiervan heeft het bedrijf zijn prognose voor het hele jaar bijgesteld: adidas verwacht nu dat de omzet in constante valuta in 2023 met een laag enkelcijfer zal dalen (eerder: daling met een midden-enkelcijferpercentage). Tegelijkertijd wordt nu verwacht dat de onderliggende bedrijfswinst van het bedrijf - exclusief eventuele eenmalige posten met betrekking tot Yeezy en de lopende strategische beoordeling - in 2023 ongeveer € 100 miljoen zal bedragen (eerder: ongeveer break-even niveau).


Inclusief de positieve impact van de twee Yeezy-drops in het tweede en derde kwartaal, de mogelijke afboeking van de resterende Yeezy-voorraad van nu ongeveer € 300 miljoen (eerder: € 400 miljoen) en eenmalige kosten met betrekking tot de strategische beoordeling van maximaal € 200 miljoen (ongewijzigd), verwacht adidas nu een operationeel verlies van ongeveer € 100 miljoen in 2023 (eerder: verlies van € 450 miljoen).


LVMH Q3/2023


In de eerste negen maanden van 2023 heeft LVMH een organische omzetgroei van 14% gerealiseerd. Alle segmenten hebben organische omzetgroei gerapporteerd over de periode, met uitzondering van het segment wijnen en gedistilleerde dranken, dat werd geconfronteerd met een hoge vergelijkingsbasis. Na rekening te houden met de negatieve impact van wisselkoersen van 4%, steeg de omzet van de groep met 10%. Europa, Japan en de rest van Azië behaalden dubbelcijferige organische groei.


In het derde kwartaal kwam de organische omzetgroei voor de gehele groep uit op 9%, iets onder de gemiddelde analistenverwachting van Visible Alpha. Die ging uit van 11,5% groei. Mode, lederwaren, parfums en cosmetica groeiden 9% organisch ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Analisten gingen uit van een groei van 10%. De divisie juwelen en horloges groeide organisch met 3%, retail met 26% en de divisie wijnen en gedistilleerde dranken kromp met 14%, omwille van een moeilijke vergelijkingsbasis. Vraag naar champagne nam af en door de moeilijkere economische omstandigheden in de VS de laatste maanden ook de vraag naar Hennessy cognac.

De groei in het derde kwartaal vertraagde als gevolg van verzwakte economische omstandigheden en omdat de groei normaliseert na de uitzonderlijke groei van luxe-uitgaven na de pandemie.


Uit het persbericht:


De divisie Mode en Lederwaren behaalde in de eerste negen maanden van 2023 een organische omzetgroei van 16%. Louis Vuitton leverde een uitstekende prestatie. Er werden veel nieuwe ontwerpen onthuld in lederwaren en horloges, met name de nieuwe Tambour, een fusie van Zwitserse horlogemakerij-expertise en de Parijse elegantie van Louis Vuitton.

De divisie Parfums en Cosmetica behaalde in de eerste negen maanden van 2023 een organische omzetgroei van 12%. Christian Dior behaalde een opmerkelijke prestatie en breidde zijn voorsprong uit op zijn belangrijkste markten. Parfums zagen een belangrijke groei, gedragen door het succes van de damesgeuren Miss Dior en J’adore, en met Francis Kurkdjian’s nieuwste creatie, L’Or de J’adore, en het aanhoudende wereldwijde succes van Sauvage. Dior Addict in make-up en Prestige in huidverzorging droegen ook bij aan de groei.


De divisie Horloges en Juwelen behaalde in de eerste negen maanden van 2023 een organische omzetgroei van 9%. Na de succesvolle heropening van “The Landmark”, haar iconische winkel in New York, zette Tiffany haar winkelrenovatieprogramma voort, met name in Tokio, waar twee nieuwe uitzonderlijke winkels werden geopend, in de wijken Ginza en Omotesando. De nieuwe Lock-collectie werd wereldwijd verder uitgerold en uitgebreid naar nieuwe sieradencategorieën, en het tweede deel van de Blue Book: Out of the Blue high jewelry-collectie werd gelanceerd. Bulgari, dat een sterke groei doormaakte, vierde het 75-jarig jubileum van de Serpenti-collectie. Ter gelegenheid hiervan werd een nieuwe tentoonstelling gehouden in Dubai na de shows in Shanghai, New York en Seoul die in de eerste helft van het jaar plaatsvonden. High jewelry, dat de lancering van de Mediterranea-collectie zag, leverde een uitstekende prestatie.


In Selective Retailing was de organische omzetgroei 26% in de eerste negen maanden van 2023. Sephora presteerde uitzonderlijk goed en bleef marktaandeel winnen, met een bijzonder sterke dynamiek in Noord-Amerika, Europa en het Midden-Oosten. Het distributienetwerk werd verder uitgebreid, met name in het Verenigd Koninkrijk, waar binnenkort een tweede winkel wordt geopend, na het enorme succes van de opening van de eerste winkel begin dit jaar. DFS profiteerde van het geleidelijke herstel van het internationale reizen en met name van de terugkeer van toeristen naar Hong Kong en Macao. Le Bon Marché, dat gestaag groeit, bleef innovatieve concepten ontwikkelen en profiteerde van een loyale Franse klantenkring en een terugkeer van internationale reizigers.


Kering Q3/2023


Kering ging stevig onder de lat in het derde kwartaal. Omzetdaling van 9% bij constante wisselkoersen terwijl gerekend werd op een daling van 6%. Afnemende vraag naar dure kleding en accessoires, de verslechterende macro-economische omstandigheden en de beslissing van Kering om de distributie intern te nemen liggen aan de basis van de daling.

Gucci, dat goed is voor meer dan de helft van de omzet van Kering en momenteel een reorganisatie ondergaat na een teleurstellende prestatie in de afgelopen twee jaar, zag de omzet dalen met ongeveer 7%.


Maar ook de omzet van kleinere merken die tot voor kort een sterke groei doormaakten, daalde in het kwartaal, met een daling van 12% voor Saint Laurent en 7% voor Bottega Veneta.


Naast de verslechterende macro-economische omstandigheden weerspiegelt de prestatie van het bedrijf ook de beslissing van Kering om de distributie intern te nemen door de verkoop via groothandelskanalen te verminderen in een poging om promoties te verminderen en zijn merken meer upmarket te maken, vertelde plaatsvervangend CEO Jean-Marc Duplaix.


Nike Q1/2024


Omzet steeg met 2% jaar over jaar naar $12,94 miljard, zonder effect van wisselkoers. Groothandel steeg met 1%. Nike Direct steeg 6%. Winkels 12%, Digital 2%. Analisten rekenden op een omzet van $12,98 mia.

Brutomarge daalde met 10 basispunten, tot 44,2%. Operationele marge 12,4%.

Verwaterde WPA steeg 1% naar $0,94, tegenover $0,75 verwacht door analisten.


Hogere prijzen voor sneakers en kleding hielpen om afnemende vraag en aanhoudende kostendruk op te vangen. Management verwacht in het tweede kwartaal verbetering van brutomarge met 100 basispunten, na zes opeenvolgende kwartalen met dalende brutomarge. Voorraad nam 10% af.


Bevestigde doelstellingen voor boekjaar 2024: groei van mid-single-digits. Nike verwacht nog steeds dat de brutomarges op gerapporteerde basis met 140 tot 160 basispunten zullen stijgen.


“Nike heeft laten zien dat het prijszettingsmacht heeft en dat het dit jaar minder zware kortingen zal moeten geven dan sommige anderen (in het vakantieseizoen). Nike is in betere vorm” - David Swartz, senior equity analist bij Morningstar.


Levi Strauss Q3/2023


Levi Strauss rapporteerde in het derde kwartaal een omzet van $1.5 miljard, in lijn met vorig jaar, -2% zonder effect van valutaschommelingen.


DTC (direct-to-consumer, 40% van de omzet in het derde kwartaal) steeg met 14%, 13% zonder effect van valuta. E-commerce steeg 19%, 18% zonder valutaeffecten. Groothandel daalde met 8%, 10% zonder valutaeffecten.


Brutomarge daalde jaar over jaar met 130 basispunten tot 55.6%, door daling van verkopen van producten zonder kortingen, door gestegen kosten en door het geven van kortingen (beter dan wat het management had verwacht).


Operationele marge daalde van 13.1% naar 2.3% als gevolg van stijgende sg&a kosten (DTC expansie), maar vooral door een bijzondere waardevermindering van $90.2 miljoen gerelateerd aan de overname van Beyond Yoga (het bedrijf heeft een waardevermindering moeten nemen op de investering in het merk en het team omdat het minder snel zal groeien dan eerder verwacht, vanwege de huidige economische situatie. Daarnaast is de disconteringsvoet gestegen, wat betekent dat toekomstige inkomsten minder waard zijn vandaag de dag). De aangepaste operationele marge kwam uit op 9.1%


Winst per aandeel was $0.02 tegenover $0.43, te wijten aan de waardevermindering. Aangepaste WPA kwam uit op $0.28, in lijn der verwachtingen van het management.


Resultaten fractie onder de verwachting omwille van veel promoties om prijsbewuste koper over de streep te trekken en gedaalde vraag uit de Amerikaanse groothandel (-5%) als gevolg van stijgende consumentenprijzen die op het budget van de consument wegen en ongewoon warm weer aan het eind van de zomer en begin van de herfst, vooral in de groothandel waar Levi’s minder controle heeft over het uitstallen van de producten.


Outlook wordt voor de tweede keer dit jaar naar beneden bijgesteld. Waar eerder gerekend werd op een omzetgroei van 1.5% tot 3% werd dit in juli bijgesteld naar tussen 1,5% en 2,5%. Nu wordt gerekend op 0% tot 1% groei. De verwachting voor de WPA blijft staan op $1.10 tot $1.20, al zal het eerder richting de onderkant van de vork gaan. Volgens het management alles onder voorbehoud dat de macro-economische omstandigheden niet verder verslechteren.


Zwak rapport, geen verrassing, markt reageert nabeurs vrij mild rekeninghoudend met de verlaging van de outlook, wat me sterk maakt dat de huidige waardering tegen een stootje kan.


Uit de call:


- CEO Chip Bergh liet in de earnings call optekenen dat Levi’s marktaandeel blijft winnen in de VS, in zowel dames- herenkleding in de doelgroep 18 tot 30 jaar.


- Met 13% jaar over jaar opnieuw sterke groei binnen DTC. E-commerce groeide met 18% bovenop de 16% van vorig kwartaal. Hoewel DTC de prioriteit heeft en een belangrijke groeimotor voor het bedrijf zal blijven, blijft de groothandel belangrijk. Het versterkt de merken, creëert toegang voor consumenten en draagt bij aan de winstgevendheid. Groothandel zal echter na verloop van tijd een kleiner deel van de mix uitmaken, aangezien het bedrijf een bovengemiddelde groei in DTC stimuleert.


- De internationale activiteiten bleven de totale onderneming voor, met een groei van meer dan 5%, exclusief Rusland. Azië was opnieuw de uitblinker, met een sterke dubbelcijferige groei in de drie grootste Aziatische markten, India, China en Japan.


- CFO geeft na een vraag over de marges aan dat ze ervan overtuigd blijven na verloop van tijd operationele marges van 15% te zullen behalen.


Alphabet Q3/2023


Alphabet deed zowel qua omzet als winst in het derde kwartaal beter dan verwacht. De omzet groeide jaar-over-jaar aan constante wisselkoersen met 11% tot $76,7 miljard. Er werd gerekend op $75,9 miljard. De operationele marge kwam uit op 28%. De WPA bedroeg $1,55 tegenover $1,45 verwacht. Sterke groei in zowel Search als Youtube zijn de verklaring voor de mooie resultaten.


Nabeurs ging het aandeel echter stevig onderuit. De verklaring daarvan is te zoeken in de clouddivisie van Alphabet. Inmiddels gebruikt meer dan 60% van ’s werelds 100 grootste bedrijven Google Cloud en de divisie groeide met 22,5% naar $8,4 miljard in het derde kwartaal. Maar analisten hadden gerekend op een omzet van $8,62 miljard. Het was de grootste groeivertraging in 11 kwartalen en dat Microsoft met Azure daarentegen een stuk beter presteerde dan waar de markt op rekende deed het sentiment nabeurs ook geen goed. Azure groeide met 29% terwijl rekening gehouden werd met een groei van 26%. De reactie maakt duidelijk dat beleggers de cloudprestaties van Alphabet uitermate belangrijk vinden. CFO Ruth Porat liet tijdens de call optekenen dat de vertraging te wijten was aan ‘klantenoptimalisatie-inspanningen’, zonder dat verder te verduidelijken.


Porat: “GCP revenue growth remained strong across geographies, industries and products, although the Q3 year-on-year growth rate reflects the impact of customer optimization efforts.”


CEO Sundai Pichai kwam er tijdens de vragenronde nog even op terug en zei het volgende: “On Cloud, maybe what I would say is, overall, we had definitely started seeing customers looking to optimize spend. We leaned into it to help customers given some of the challenges they were facing. And so that was a factor. But we are definitely seeing a lot of interest in AI. There are many, many projects underway now, just on Vertex alone, the number of projects grew over 7x. And so we see signs of stabilization, and I'm optimistic about what's ahead.”


Microsoft Q1/2024


In het eerste kwartaal van boekjaar 2024 heeft Microsoft in alle segmenten de verwachtingen overtroffen dankzij klanten die anticiperen op het gebruik van de AI-oplossingen die het bedrijf aanbiedt. De omzet steeg met 12% jaar-over-jaar aan constante wisselkoersen tot $56,5 miljard Er werd gerekend op $54,5 miljard. De operationele winst groeide met 24% en de winst per aandeel met 26% tot $2,99


“De resultaten geven aan dat kunstmatige intelligentieproducten de verkoop stimuleren en al bijdragen aan de groei van de top- en bottomline", aldus Jesse Cohen, senior analist bij Investing.com.


Azure, onderdeel van de belangrijke clouddivisie van Microsoft groeide met 28% jaar-over-jaar aan constante wisselkoersen, terwijl gerekend werd op een groei van 26%. De resultaten overtroffen ook de verwachtingen van het management. Azure deed beduidend beter dan een belangrijke concurrent Google Cloud, dat met 22% groeide terwijl op meer werd gerekend. Microsoft wist dus wat marktaandeel te pakken van Alphabet.


Visa Q4/2023


Visa deed beter dan verwacht. De omzet groeide in het vierde kwartaal jaar-over-jaar aan constante wisselkoersen met 10% tot $8,6 miljard waar analisten rekenden op $8,5 miljard.

Aangepaste WPA kwam uit op $2.33, boven de verwachting van $2.24. Een groei van 21% jaar-over-jaar aan constante wisselkoersen.


Een heropleving in reisuitgaven lag aan de basis van de goede resultaten. Consumenten blijken hun zorgen over een economische vertraging naast zich neer te leggen. CFO Chris Suh liet tijdens de call optekenen dat het herstel van inkomend toerisme na de pandemie in de VS versnelde, terwijl het toerisme naar Azië ook bleef verbeteren. Het management verwacht dat er op macro-niveau geen recessie zal komen. Hoewel de economische vooruitzichten voor het komende jaar steeds somberder zijn geworden in een omgeving met hogere rentetarieven, zijn de uitgaven van consumenten opvallend stabiel gebleven, wat de betalingsvolumes heeft ondersteund. De betalingsvolumes stegen in het vierde kwartaal met 9%, de cross-border volumes (maatstaf voor vraag naar reisgerelateerde uitgaven) steeg met 18%.

Voor het volledige boekjaar kwam de omzetgroei uit om 13% aan constante wisselkoersen. De aangepaste WPA groeide met 17%. De raad van bestuur verhoogde het kwartaaldividend van Visa met 16% tot $0,52 per aandeel en autoriseerde een nieuw meerjarig aandeleninkoopprogramma van $25 miljard.

Visa sloot wereldwijd meer dan 500 commerciële partnerschappen met fintechs, van start-ups tot groeiende en mature spelers, een stijging van 25% ten opzichte van vorig jaar. Management rekent opnieuw op langetermijndoelstellingen van voor de pandemie. 10% a 12% groei.


Kone Q3/2023


Groei van de omzet (€2.7 miljard) en orders (€1.9 miljard) bij constante wisselkoersen waren vlak, wat gelet op de zwakke omstandigheden als een goede prestatie mag beschouwd worden. Het resultaat lag tevens licht boven de verwachting van de markt, dankzij oplopende Chinese orders. De operationele winst kwam uit op €316.5 miljoen wat resulteerde in een verbeterde operationele marge van 11.5%.


Voor het volledige boekjaar 2023 bevestigt Kone de eerdere guidance: omzetgroei van tussen 3% en 6% en een operationele marge van 11% a 12%.


Philippe Delorme werd aangewezen als opvolger van aftredend CEO Henrik Ernhrooth. Delorme komt van Schneider Electric waar hij meer dan 25 jaar aan leiderschapservaring opdeed in strategy, technologie, sales en operations. Hij start op 1 januari 2024.


Melexis Q3/2023


De omzet groeide jaar-over-jaar met 13% tot €248,6 miljoen en met 5% ten opzichte van vorig kwartaal. De dollarkoers had een negatieve impact van 3% op de omzet. De brutowinst en operationele winst stegen met 16% jaar-over-jaar wat resulteerde in een brutomarge van 46,1% en een operationele marge van 28,6%.


Management verwacht in het vierde kwartaal een omzet in de range van €247 tot €251 miljoen. Voor het volledige jaar wordt gerekend op een stijging van de omzet met 15%, een brutomarge van boven 45% en een iets naar boven bijgestelde operationele marge van boven 27% (eerder rekende het management op een marge van rond 27%).


CEO Marc Biron benadrukt dat Melexis blijft presteren ondanks een softe EV-markt en geopolitieke spanningen. In het derde kwartaal waren de best presterende productlijnen embedded motor drivers, druksensoren en magnetische positiesensoren, ondersteund door de trend naar elektrificatie en verbeteringen in de supply chain.


Assa Abloy Q3/2023


Omzet steeg met 16% naar SEK 36.881 miljoen. Overnames zorgden voor 11% van de groei, wisselkoerseffecten 4% en slechts 1% was organische groei.


Goede organische omzetgroei in Global Technologies* en Americas, respectievelijk 4% en 3%, stabiele organische omzet in Entrance Systems**, terwijl de organische omzet daalde in Asia Pacific (-7%) en EMEIA (-3%). Zwakke resultaten in Azië als gevolg van moeilijke marktomstandigheden in China.


Er werden tien overnames ondertekend in het kwartaal met een gecombineerde jaaromzet van ongeveer SEK 2.000 miljoen.


De operationele winst (EBIT) steeg met 16% en bedroeg SEK 5.777 miljoen, met een operationele marge van 15,7%. De operationele marge exclusief de overname van HHI en de desinvestering van de Emtek/U.S. Smart Residential-activiteiten was recordhoog met 17,4%.


De winst per aandeel bedroeg SEK 3,31.


*Global Technologies: divisie verantwoordelijk voor het ontwikkelen en leveren van toegangsoplossingen voor toegangscontrole, zoals biometrische identificatie, RFID-technologie en toegangscontrolesystemen.

**Entrance Systems: divisie verantwoordelijk voor het ontwikkelen en leveren van automatische toegangsoplossingen, zoals automatische deuren, slagbomen en toegangspoorten.


Meta Q3/2023


Meta kwam een kwartiertje later dan gebruikelijk met de resultaten over het derde kwartaal en de koers schoot alle kanten op. Business draait echter als een tierelier en dat is wat telt.

Alle cijfers in constante wisselkoersen en jaar-over-jaar tenzij ander vermeld.


Omzet (family of apps) steeg 21% naar $34,15 miljard (sterkste groei in twee jaar). Kosten daalden 7% naar $20,4 miljard. Personeelbestand daalde met 24% naar 66.185 en is nu afgeslankt naar het niveau dat het management voor ogen had toen het ‘the year of efficiency’ aankondigde.


De efficiëntieverbeteringen hebben als gevolg dat de operationele marge verbeterde van 20% vorig jaar naar 40% vandaag (sterkste marge in twee jaar, dat terwijl de metaverse nog meer cash opslorpt dan vorig jaar). EPS steeg door de efficiëntieverbeteringen en aandeleninkopen met 168% naar $4,39 (inclusief effect van wisselkoersen). Er werd voor $3,7 miljard aandelen ingekocht.


Dagelijkse actieve gebruikers (DAP) en maandelijkse actieve gebruikers (MAP) van een van de apps stegen jaar-over-jaar met 7% naar respectievelijk 3,14 miljard en 3,96 miljard.

Dagelijkse Facebookgebruikers stegen met 5% naar 2,09 miljard. Maandelijkse facebookgebruikers stegen met 3% naar 3,05 miljard.


Ad impressies steeg 31%, prijs per advertentie daalde 6% (traagste daling in 7 kwartalen). (CFO Susan Li daarover tijdens call: “The year-over-year decline in pricing was driven by strong impression growth, especially from lower monetizing surfaces and regions. While overall pricing remains under pressure from these factors, we believe our ongoing improvements to ad targeting and measurement are continuing to drive improved results for advertisers.”)


CFO verwacht voor het vierde kwartaal een omzet in de range van $36,5 tot $40 miljard, in lijn met verwachting. De kosten en capex zullen naar verwachtingen lager uitkomen dan eerder werd verwacht.


Voor 2024 zullen de kosten echter naar verwachtingen hoger uitvallen dan door analisten werd verwacht. CFO gaf duiding:

- hogere infrastructuurkosten. Gezien verhoogde kapitaalinvesteringen in de afgelopen jaren, verwacht management dat de afschrijvingskosten in 2024 sterker zullen stijgen dan in 2023.

- groei van de loonkosten, aangezien huidige personeelstekort weggewerkt wordt en extra talent toegevoegd om prioritaire gebieden in 2024 te ondersteunen. Verwacht wordt dat dit de samenstelling van het personeelsbestand verder zal verschuiven naar duurdere technische functies.

- operationele verliezen voor Reality Labs zullen aanzienlijk toenemen, vanwege voortdurende productontwikkelingsinspanningen op het gebied van augmented reality/virtual reality en investeringen om het ecosysteem verder te schalen.


Hoogtepunten uit de call:


- CEO Mark Zuckerberg over kosten in 2024: “Now, in terms of investment priorities, AI will be our biggest investment area in 2024, both in engineering and compute resources. But I want to avoid allocating a lot of new headcount. So we're going to continue deprioritizing a number of non-AI projects across the company to shift people towards working with AI instead.”

- Zuckerberg over Reels: “We estimate that with all the ranking and product improvements that we've made, Reels has now driven more than 40% increase in time spent on Instagram since launch. We also reached a monetization milestone earlier than expected. And we estimate that Reels is now net neutral to overall company ad revenue. In many ways, Reels has now graduated from being an early initiative to now being a core part of our apps. So going forward, and we're going to continue focusing on Reels, but we'll also look at growing it as part of our overall portfolio of video services, which make up more than half of the time that is spent on Facebook and Instagram. And There's a lot more to do across all of these.”

- Een hele uitleg over AI, teveel om hier samen te vatten.

- Zuckerberg over Threads: 100 miljoen maandelijkse actieve gebruikers. Steekje naar Musk: “I've thought for a long time that there should be a billion person public conversations app that is a bit more positive”

- Behalve bevestiging dat Quest 3 met heel wat verbeteringen werd gelanceerd, weinig informatie over de metaverse. Ze ontwikkelen steeds meer software voor metaverse, ook voor mobiele devices.


Vragenronde:


- Veel over AI, best zelf doornemen om een idee te krijgen van de stand van zaken.

- Li over conflict in Midden-Oosten: “(..) we are also seeing more volatility at the start of the quarter. That's in part why we widened our guidance range to capture that uncertainty. And so for instance, while we don't have material direct revenue exposure to Israel and the Middle East, we have observed softer ad spend in the beginning of the fourth quarter, correlating with the start of the conflict, which is captured in our Q4 revenue outlook.”

“(…) You asked about what are some of the significant puts and takes, and I'd maybe point back to what I said earlier about the Q4 outlook just to highlight what a volatile macro environment we believe we're in. I think that will obviously have a big impact on the advertising market next year, and it's something we'll be keeping a very close eye on. But ultimately, we're very subject to volatility in the macro landscape.”

- Zuckerberg over Meta Verified: “So we're still, I think, quite early here but we've rolled out Meta Verified for creators to most markets globally. We continue to hear positive feedback from creators as we've helped them more easily establish their presence on Facebook and Instagram. We also have recently begun testing Meta Verified for businesses on Facebook and Instagram in select countries, and we have plans to expand that to businesses on WhatsApp in the future.”


Mips Ab Q3/2023


De omzet daalde met 32% tot SEK 77 miljoen. De operationele winst bedroeg SEK 15 miljoen, de operationele marge was 19,5%. De kasstroom uit operationele activiteiten bedroeg SEK 12 miljoen. De winst per aandeel, verwaterd, bedroeg SEK 0,52.

Daling was verwacht en aangekondigd en te wijten aan aanhoudende zwakke fietsenmarkt en te hoge voorraden na de pandemie. Dit duurde een stuk langer dan het management en de sector hadden verwacht.


Fietsverkopers in de belangrijkste Amerikaanse en Europese markten bleven hun voorraden eind zomer verlagen. De voorraden fietshelmen zijn nu weer op normaal niveau in de meeste fietsenwinkels. De voorraden bij sommige klanten van MIPS in de fietshelm-subcategorie, de helmenmerken, zijn nog steeds hoger dan normaal, maar verbeterden tijdens het kwartaal. Na een langzame start verbeterde de verkoop geleidelijk aan in de loop van het kwartaal. De klanten van MIPS geven aan dat herstel in 2024 wordt verwacht.

Hoewel de vraag van eindklanten lager is geweest dan tijdens de pandemie-jaren, is de verkoop van fietshelmen aan consumenten nog steeds hoger dan vóór de pandemie in de meeste grote markten. MIPS heeft de afgelopen jaren ook haar klantpenetratie aanzienlijk vergroot, met meer helmen die zijn uitgerust met MIPS-oplossingen, en heeft MIPS nieuwe klanten gewonnen.


Sport:

Ondanks de impact van voorraadcorrecties werd marktaandeel gewonnen en de marktpenetratie van helmen met het Mips-veiligheidssysteem verhoogt. Het management is daarom nog steeds overtuigd van onze langetermijngroei kansen in de subcategorie fietsen, zodra de markt zich begint te normaliseren.


Moto:

de motorfietscategorie presteert slecht, ondanks nieuwe klanten en nieuwe helmmodellen. Dit komt door een zwakkere consumentenvraag, waardoor helmenmerken zich richten op de verkoop van oudere modellen zonder Mips-veiligheidssysteem. Het bedrijf verwacht dat de motorfietscategorie op korte termijn zwak zal blijven, maar is positief over de langetermijnvooruitzichten.


Safety:

De Safety-categorie presteert goed, met sterke groei in de verkoop. Er zijn twee nieuwe samenwerkingen aangekondigd met sterke merken, MSA en LIFT Safety, waarmee de positie van het bedrijf op de Noord-Amerikaanse markt verder wordt versterkt. Het bedrijf is positief over de langetermijnvooruitzichten voor de Safety-categorie.


- Mips kocht 25% van sensortechnologiebedrijf Quintessential Design. Dit is een belangrijke stap in de verkenning van de mogelijkheden van sensortechnologie voor fietshelmen. Sensortechnologie kan worden gebruikt om meer gegevens te verzamelen over incidenten, zoals valpartijen en botsingen. Deze gegevens kunnen vervolgens worden gebruikt om fietshelmontwerpen te verbeteren en om fietsers te helpen om incidenten te voorkomen.

- Management is positief over de toekomst van de fietsmarkt en verwacht dat deze weer zal groeien. Het bedrijf is tevreden met de ontwikkeling in de belangrijke categorie veiligheid en ziet ook grote kansen voor sterke groei in de categorie motorfietsen, hoewel deze categorie op de korte termijn uitdagend zal zijn.

- Uit marktonderzoek blijkt dat de bekendheid met het merk Mips over de hele wereld blijft toenemen. Het bedrijf ziet dat Mips-gebruikers extreem loyaal zijn aan het merk. Ook onder helmgebruikers die nog geen helm met het Mips-veiligheidssysteem hebben, groeien de bekendheid en bereidheid om te kopen snel.

- Mips ziet nog steeds grote interesse van nieuwe en bestaande klanten in de ontwikkeling van nieuwe modellen met Mips-oplossingen. Het bedrijf is er nog steeds van overtuigd dat het sterk zal groeien. Corrigerende voorraadaanpassingen in de sector hebben ertoe geleid dat Mips de markt niet het grote aantal nieuwe helmen heeft kunnen laten zien die zijn uitgerust met het Mips-veiligheidssysteem, en het volledige verkooppotentieel dat deze met zich meebrengen. De start van het vierde kwartaal is sterker geweest dan dezelfde periode vorig jaar in termen van ontvangen bestellingen en Mips ziet weer optimisme in de markt.

In de afgelopen 12 maanden heeft de fietssector te maken gehad met grote uitdagingen, maar verschillende sectoranalyses geven aan dat er een verwachting is dat de markt in 2024 zal normaliseren. Dit nadat de sector de afgelopen anderhalf jaar is getroffen door een daling van de consumentenaankopen na de sterke jaren van de pandemie in 2020 en 2021. Vooral echter werd de sector getroffen door de extreme voorraadaanpassingen van de retailers na de te optimistische voorspellingen voor het seizoen 2022.


CEO werd tijdens de vragenronde gevraagd naar zijn vertrouwen in de langetermijndoelstellingen gelet op de onzekerheid in de markt. CEO liet verstaan dat als de plannen voor 2027 zouden wijzigen ze dit tijdig zullen communiceren, maar ze nog steeds vasthouden aan de doelstellingen: > SEK 2 miljard omzet, > 50% ebitmarge en > 50% payoutratio.


Disclaimer: deze analyse is niet bedoeld als beleggingsadvies maar een persoonlijke mening en kan dienen als aanvulling op uw eigen onderzoek. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als advies tot het kopen of verkopen van bepaalde effecten of effectenproducten, maar om een beeld te schetsen van de onderliggende onderneming(en). U bent zelf eindverantwoordelijke voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.


www.beleggeninkwaliteit.com - Quality investing, aandelenanalyses, blogartikelen en een vleugje behavioral finance.


Blijf je graag op de hoogte van nieuwe posts op de blog? Laat hier je e-mailadres achter.


Mijn boek ‘De kaviaarformule’ (Lannoo 2022) is hier beschikbaar.


Mijn tweede boek ‘Het beleggersbrein’ (Lannoo 2023) is hier beschikbaar.


Via deze link en promocode ‘kroeze’ geniet je een eenmalige korting op een abonnement op de uitstekende aandelenscreener Sharepad.

Comments


bottom of page