top of page

Resultatenseizoen

Beste lezer,


De voorbije weken kwamen heel wat bedrijven met resultaten. Ik heb een en ander samengevat van bedrijven waarvan ik aandelen heb of hier op de blog besproken werden. Copart en Nike komen nog met cijfers en Mastercard en Assa Abloy heb ik nog niet samengevat.


LVMH

Levi Strauss

Visa

Alphabet

Microsoft

Meta

Melexis

Mips AB

Kering

Adidas

Novo Nordisk


LVMH Q4 2023


In het vierde kwartaal bedroeg de organische omzetgroei 10%. (gemiddelde analistenverwachting lag op 9%) Voor heel 2023 heeft LVMH een recordomzet van €86,2 miljard behaald, wat neerkomt op een organische groei van 13% ten opzichte van 2022. Alle bedrijfsgroepen behaalden sterke organische omzetgroei, met uitzondering van Wines & Spirits, wegens hoge vergelijkingsbasis en voorraden. Europa, Japan en de rest van Azië behaalden een dubbelcijferige organische groei. De winst uit recurrente activiteiten stond in 2023 op €22,8 miljard, een stijging van 8%. De huidige operationele marge (26,5%) bleef stabiel ten opzichte van 2022. De nettowinst bedroeg €15,2 miljard, een stijging van 8%.


Bernard Arnault, voorzitter en CEO van LVMH, zei (vertaald):


- "Onze prestaties in 2023 illustreren de uitzonderlijke aantrekkingskracht van onze Maisons en hun vermogen om verlangen op te wekken, ondanks een jaar dat werd gekenmerkt door economische en geopolitieke uitdagingen.”


- “Terwijl we waakzaam blijven in de huidige context, gaan we met vertrouwen het jaar 2024 in, gesteund door onze zeer gewilde merken en onze flexibele teams.” Een aantal hoogtepunten van 2023:


- Een recordjaar ondanks een moeilijke omgeving


- Sterke organische omzetgroei in alle bedrijfsgroepen behalve Wines & Spirits, en marktaandeelwinst wereldwijd


- Dubbelcijferige organische omzetgroei in Europa, Japan en de rest van Azië


- Negatieve valuta-invloed in de tweede helft van het jaar


- Groei in champagne en een overgangsjaar voor cognac na twee jaar van sterke groei


- Opmerkelijke prestaties van de businessgroep Fashion & Leather Goods, met name Louis Vuitton, Christian Dior, Celine, Fendi, Loro Piana, Loewe en Marc Jacobs, die marktaandeel wereldwijd wonnen en recordhoogtes bereikten op het gebied van omzet en winst


- Sterke momentum in parfums en make-up in alle regio's, en aanhoudend succes van Dior's Sauvage, dat opnieuw de bestverkochte parfum ter wereld was in 2023


- Robuuste groei in sieraden en krachtige creatieve impuls voor alle Watches & Jewelry Maisons, in het bijzonder Tiffany, Bulgari en TAG Heuer


- Uitzonderlijke prestaties van Sephora, die haar positie als wereldleider in beautyretail bevestigde De duurste merken zoals LVMH en Richemont tonen blijkbaar de meeste veerkracht tijdens moeilijke marktomstandigheden. Bedrijven als Burberry hadden het moeilijker.


Levi Strauss Q4 2023


Q4:

- Netto-omzet in het vierde kwartaal steeg met 3% tot $1,6 miljard.

- DTC-netto-omzet steeg met 11% tot $639 miljoen, wat 42% van de totale netto-omzet vertegenwoordigt.

- De brutomarge en de aangepaste brutomarge stegen met 200 basispunten tot 57,8%, van 55,8% in het vierde kwartaal van 2022.

- De operationele marge steeg van 8,6% in het vierde kwartaal van 2022 naar 9,2%.

- De aangepaste EBIT-marge steeg met 320 basispunten tot 12,2%, van 9,0% vorig jaar.

- De verwaterde winst per aandeel bedroeg $0,32.

- De aangepaste verwaterde winst per aandeel bedroeg $0,44.

 

FY:

- De gerapporteerde netto-omzet van $6,2 miljard was gelijk aan die van FY 2022.

- De brutomarge was 56,9%; de aangepaste brutomarge was 56,9%, 70 basispunten lager dan FY 2022.

- De operationele marge was 5,7%; de aangepaste EBIT-marge was 9,0%, vergeleken met 11,6% in FY 2022.

- De nettowinst bedroeg $250 miljoen.

- De aangepaste nettowinst bedroeg $441 miljoen.

- De verwaterde winst per aandeel bedroeg $0,62.

- De aangepaste verwaterde winst per aandeel bedroeg $1,10.

 

Guidance:


- Het bedrijf verwacht dat de gerapporteerde netto-omzet in het fiscale jaar 2024 met 1% tot 3% zal groeien ten opzichte van vorig jaar. (onder analistenverwachting wat lichte daling nabeurs verklaart). CEO Gass wijst op voorzichtige outlook wegens exit Denizen-merk en onzekerheid groothandel


- De aangepaste verwaterde winst per aandeel wordt verwacht te bedragen tussen $1,15 en $1,25. (analistenverwachting lag op $1,33)


- Over het algemeen is Levi Strauss & Co. ervan overtuigd dat het in staat is om in 2024 winstgevende groei te realiseren, ondanks de uitdagingen van de macro-economie. Het bedrijf richt zich op de uitbreiding van zijn directe verkoopactiviteiten, de groei van e-commerce en de opening van nieuwe winkels. Het bedrijf neemt ook stappen om zijn efficiëntie en winstgevendheid te verbeteren met de lancering van Project FUEL.


- Project FUEL:


Het bedrijf verwacht ongeveer $100 miljoen aan besparingen te realiseren in 2024. De meeste besparingen zullen worden gerealiseerd door een vermindering van het wereldwijde personeelsbestand met 10-15%.

 

Meer richting premium:


Het afbouwen van het Denizen-merk, dat goedkoper is dan andere Levi's-producten en met een lagere marge wordt verkocht, zou het bedrijf in staat stellen om zich meer te concentreren op uitgebreide productcategorieën, waaronder lichtgewicht denim en sportkleding, aldus Chief Financial and Growth Officer Harmit Singh.


"Ze willen (Levi's) meer upscale maken," zei Rachel Wolff, analist bij Insider Intelligence. "Het is een strategische beslissing terwijl ze proberen om naar een hogere markt te gaan en een meer premium consument aan te spreken."

 

Visa Q1 2024


Omzet van $8.6 mia, toename van 9% jaar-over-jaar valutaneutraal.

GAAP nettowinst van $4.9mia of $2.39 per aandeel.

dividenden en buybacks van $4.4mia.

Payments Volume +8%

Cross-Border Volume +16%

Processed Transactions +9%


Omzet in het eerste kwartaal van het boekjaar was $8,6 miljard, een stijging van 9%, gedreven door de groei van het betalingsvolume, het cross-border volume en de verwerkte transacties over het jaar. GAAP-nettowinst in het eerste kwartaal van het boekjaar was $4,9 miljard of $2,39 per aandeel, een stijging van respectievelijk 17% en 20% ten opzichte van het voorgaande jaar.


Voor Q2 veracht het management omzetgroei van upper mid tot high single-digit tegenover analistenverwachting van 12,1%. (reden van daling nabeurs) Voor het hele jaar 2024 verwacht het nog steeds low double digit groei tegenover vergelijkbare 11% analistenverwachting.


Lager dan verwachte guidance overschaduwt een sterk vierdekwartaalrapport als gevolg van consumenten die veel uitgaven tijdens de feestdagen en sterke reisgerelateerde uitgaven. De vooruitzichten voor betalingsbedrijven worden geteisterd door zorgen dat een afzwakkende economie en hoge rentevoeten de uitgaven van consumenten, met name die in de lagere inkomensklasse, zullen blijven drukken.


Alphabet Q4 2023


Markt niet tevreden met het nochtans goede rapport waarbij de omzet in het vierde kwartaal hoger was dan verwacht. Nabeurs -5%, op lager dan verwachte advertentieinkomsten en hogere verwachte kosten en investeringen in 2024. (al werd er tegelijkertijd aangekondigd dat er personeel afgevloeid zal worden). Positieve geluiden uit Cloud segment, dat door AI beter deed dan verwacht. Echter, het feit dat Azure van MSFT nog beter deed zal ook bijgedragen hebben aan daling nabeurs.


Omzet FY 2023 +9% tot $307 mia tov 2022. Q4 $86,3 mia (boven de lat. Er werd gerekend op $85.3) +13% jaar-over-jaar. Search nog steeds grootste bijdrager aan omzetgroei


(Alles in jaar-over-jaar)


Q4:


Operationele kosten 11% hoger tot $25 mia. Operationele winst $23.7 mia, +30%, marge 27%. EPS $1.64. FCF $7.9 mia. FY 2023 FCF $69 mia. $62 mia aan buybacks in 2023. $111 mia (!) in cash en effecten.


- In Google Services, omzet $76.3 mia, stijging van 12%. Google Search and other advertising omzet van $48 mia + 13%, aangedreven door groei in retail. YouTube advertenties omzet $9.2 mia +16%. Network advertising omzet $8.3 mia - 2%. (retail positief, maar gezamenlijk advertentie omzet kwam op $65.5 mia, iets onder de analistenverwachting van $66.1 mia, en een van de redenen van daling nabeurs. Stevige concurrentie van Facebook, Instagram, TikTok and Amazon.com.)


Subscriptions, Platforms and Devices revenues, (wat eerder als other revenues werd gerapporteerd), $10.8 mia, +23%, voornamelijk door groei in YouTube abo’s. TAC (traffic acquisition costs) $14 mia, + 8%. Google Services operationele winst $26.7 mia, + 32%, operationele marge van 35%.


Cloud segment. Omzet Q4 $9.2 mia +26%. Ruth Porat CFO: We're very pleased with the momentum of GCP with an increasing contribution from AI. Google Workspace also delivered strong revenue growth, primarily driven by increases in average revenue per seat. Google Cloud delivered operating income of $864 million and an operating margin of 9%. (Cloud beter dan verwacht door AI-boost, wat een opsteker is. Omzet $9.2 mia(+25.7%, maar tragere groei dan zelfde kwartaal vorig jaar)) tegenover $8.9 mia analistenverwachting. Echter, MSFT Azure groeide sneller in dezelfde periode) 


Google is bringing a powerful suite of models called Gemini to its ChatGPT rival Bard. It also struck a deal to invest up to $2 mia in high-profile AI startup Anthropic as it courts customers from larger cloud rivals Microsoft and Amazon. And it is putting Gemini into advertisers' hands to keep their dollars flowing to Google's search business.

Other Bets FY 2023, omzet $1.5 mia, operationeel verlies van $4.1 mia.


Outlook:


Advertenties: Porat: We were pleased with the sequential revenue growth of Search and YouTube advertising throughout 2023, which reflects the extraordinary work across our teams to drive improved experiences for users and attractive ROI for advertisers. As we enter 2024 with advertising revenues of more than $100 billion higher than 2019, we remain focused on sustaining healthy growth on this larger base.


Subscriptions: Our total revenues from subscription products reached $15 billion for the full-year 2023, driven primarily by substantial growth in subscribers for our YouTube subscription offerings. The substantial increase in our subscription revenues over the past few years demonstrates the ability of our teams to deliver high value-add offerings and provides a strong base on which to build, including through YouTube and newer services like Google One.

Play had solid growth again in the fourth quarter, driven primarily by an increase in the number of buyers. In Devices, we continue to make sizable investments with increased emphasis on our Pixel family, particularly with AI-powered innovation while driving further efficiencies across the portfolio.


Google Cloud. We are pleased with operating performance in the year. Full year revenues of $33 billion were up 26% versus prior year, ending with strong Q4 performance. The Cloud team is intensely focused on bringing the benefits of Gemini, our industry-leading AI technology, to enterprises and governments globally, and we are gratified with the level of engagement. The strong demand we are seeing for our vertically integrated AI portfolio is creating new opportunities for Google Cloud across every product area.


Marges en kosten: Turning to margins and expenses. As we have repeatedly stressed, we remain committed to our framework to durably reengineer our cost base as we invest to support our growth priorities. Key contributors to moderating our expense growth include: first, product and process prioritization to ensure we have the right resources behind our most important opportunities and to reallocate resources where we can; second, organizational efficiency and structure. We're focused on removing layers to simplify execution and drive velocity.

Both product prioritization and the organization design efforts result in a slower pace of hiring, as you can see with our headcount down year-on-year, reflecting the reductions we announced in the first quarter of 2023 and a much slower pace of hiring. We will continue to invest in top technical and engineering talent.

Finally, we continue to execute the other work streams to slow expense growth, including improving efficiency in our technical infrastructure, streamlining operations across Alphabet through the use of AI, increasing efficiency of our spend with suppliers and vendors through our central procurement organization, and optimizing our real estate portfolio.


Capex (investeringen): Q4 $11 mia (hoogste in jaren), driven overwhelmingly by investment in our technical infrastructure with the largest component for servers followed by data centers. The step-up in CapEx in Q4 reflects our outlook for the extraordinary applications of AI to deliver for users, advertisers, developers, cloud enterprise customers and governments globally and the long-term growth opportunities that offers. In 2024, we expect investment in CapEx will be notably larger than in 2023. (zware investeringen in R&D, servers en datacenters om AI te ondersteunen en vermoedelijk ook een van de redenen waarom het aandeel lager ging nabeurs) 


Other Bets: we've been working to sharpen our investment focus while capturing the upside given compelling technology breakthroughs across the portfolio. For example, last week, Alphabet's X announced that it would be moving to spin out more projects as independent companies through external capital, giving X the opportunity to bring more focus to the breakthrough technologies it is working on to address some of the world's most pressing challenges.


Q&A uit de call:


Ruth Porat: Then we talked a lot about this quarter about organizational efficiency and structure, and we're focused on removing layers to simplify execution and drive velocity. The combination of those two, product prioritization and organizational design work, has resulted in the slower pace of hiring. You can see that in our headcount numbers down year-on-year. You can see it in some of the -- in the results that we delivered in the fourth quarter. But as I said in opening comments, we will continue to invest in top engineering.


Analist: And today, you're helping need to generate creative as well as manage my spend and maximize ROI across multiple Google Services. So how are you feeling about enabling SMBs who otherwise could not advertise with you before? And what kind of TAM expansion tailwind does that create for your revenue growth over the longer term?


Philipp Schindler: Look, as you know, SMBs are a huge focus for us. We mentioned this several times before. They're part of our GCS channel, not only there's more in this. But they've been under a ton of change over the last few years. And our focus has always been here on investing in solutions that really help level the playing field, and you mentioned several of those. So actually, SMBs can compete with bigger brands and more sophisticated advertisers.


Analist: Maybe one for Sundar and one for Ruth. Just on Search growth, I think there are some concerns on use of competitive AI tools as an alternative to Search. Just wondering if you see any changes in query volumes, positive or negative, since you've seen the year evolve and more Search innovative experiences. And what can really make Google stand out versus other AI tools?

And then Ruth, CapEx was $11 mia. A step-up, obviously. Any one-time items in there? Or is that how we should think about the new run rate into '24?


Sundar Pichai: Thanks, Justin. First of all, look, we think about effects on Search, obviously, more broadly. People have a lot of information choices. So -- and user expectations are constantly evolving. And so we've been doing this for a long time. And I think what ends up mattering is a strong continuous track record of innovation.

Obviously, generative AI is a new tool in the arsenal. But there's a lot more that goes into Search: the breadth, the depth the diversity across verticals, stability to follow through getting actually access to rich, diverse sources of content on the web and putting it all together in a compelling way.

And I think, through the year two, when we test, we test Search Generative Experience, particularly against everything that's out there. And we can see the progress we are making and how much users are liking the experience better. And so I think I feel very good about the progress. And our road map for '24 is strong both on the Search and the underlying AI progress, including the model. So I'm pretty excited about what's ahead of us in '24.


Ruth Porat: And with respect to CapEx -- the CapEx of $11 mia in the fourth quarter, as I indicated, was overwhelmingly investment in our technical infrastructure. To your question, there was no one-time item in there. It really reflects is our outlook for everything Sundar and Philipp and I have been talking about, the extraordinary applications of AI within Google DeepMind, Google Services, Google Cloud, it’s across the board for users, for advertisers, developers, cloud enterprise customers, governments. And it’s really the long-term opportunity that offer.

So last quarter, we did note that CapEx would continue to grow in 2024. We do expect 2024 full year CapEx to be notably larger than 2023. As a note, I think you all know this, but timing of cash payments can affect the quarterly CapEx number. But the main point is we’re continuing to invest.


Analist: One question on YouTube AI and one on Cloud. On Cloud first, there's just this volatility, this material deceleration last quarter and the nice reacceleration this quarter. Is that explained by where we are in the optimization cycle, and it may be generative AI workloads starting to trickle in now and cause that growth curve to bend back up? Any commentary just on the sort of the volatility, the deceleration and the reacceleration that we've seen?

And then, Philipp, I wanted to ask on the creative side, and particularly on YouTube and ads and the creative, using AI to improve the creative and really to offer SMBs who have been with Google forever but offer them now performance-based video ad campaigns created by AI. Is that kind of a new growth area? How far along are you in terms of offering this out into the market? And do you think that this opens up a new area of spend that wasn't there before?


Sundar Pichai: Thanks, Mark. On Cloud, let me take that. First of all, a combination of factors. I think definitely excitement around the AI solutions on top of our foundational pillar with data and analytics, infrastructure, security, et cetera. But AI is definitely something which is driving interest and early adoption. And as you saw, that greater than 70% of Gen AI unions are using Google Cloud. And so I think it's an area where our strengths will continue to play out as we go through '24, especially when I look at innovation ahead from us on the AI front. And second, I think there are regional variations, but the cost optimizations in many parts are something we have mostly worked through. And I think that was a contributing factor as well.


Philipp Schindler: So on your YouTube question, maybe let me start with a general view. YouTube submission, you know, has enabled millions of creators around the world to share their voice and connect with audiences and obviously build thriving businesses here. And AI has been a very critical piece of this already.

You are obviously aware of the made YouTube announcement where we introduced a whole lot of new complementary creativity features on YouTube, including Dream Screen, for example, and a lot of other really interesting tools and thoughts. You can obviously imagine that we can take this more actively to the advertising world already. As you know, it continues already to power AI, a lot of our video ad solutions and measurement capabilities. It's part of video rich campaigns. Multi-format ads are -- actually, there is a generative creator music that actually makes it easier for creators to design the perfect soundtrack already.

And as I said earlier, AI will unlock a new world of creativity. And you can see how this will -- if you just look at where models are heading, where multimodal models are heading, where the generation capabilities of those models are heading, you can absolutely see how this will impact and -- positively impact and simplify the flow for creators, similar to what you see already emerging in some of our core products like ACA on the Search side.


Microsoft Q2 2024


Q2 jaar-over-jaar aan constante wisselkoersen: Omzet +16% naar $62 mia. Operationele winst +23%, marge 44%. EPS steeg 23% naar $2,93


Intelligent cloud: +19%. Azure +28% (6 procentpunten uit AI gedreven services). In het commerciële segment was er sterke vraag naar Microsoft's cloud-aanbiedingen, waaronder AI-services, wat leidde tot beter dan verwachte groei en grote langlopende Azure-contracten (+17%).


Productivity and Business processes: +12% (beter dan verwacht, vooral door LinkedIn) Office commercial licensing daalde met 18% door verschuiving van klanten naar cloud-aanbiedingen.


More personal computing: +18%

In het consumentensegment waren de PC- en advertentiemarkten over het algemeen in lijn met onze verwachtingen. PC-marktvolumes bleven stabiel op het niveau van vóór de pandemie, terwijl de markt voor gameconsoles iets kleiner was.


Op groepsniveau was het aantal werknemers aan het eind van december 2% lager dan een jaar geleden. De operationele marges stegen met ongeveer 5 procentpunten ten opzichte van vorig jaar tot 44%.

Capital expenditures bedroegen $11,5 mia, lager dan verwacht. Voornamelijk om cloudvraag te ondersteunen en AI-infrastructuur op te schalen.


Outlook Q3:


Productivity and Business: omzetgroei tussen 10% en 12%.

Intelligent cloud: omzetgroei 18 %en 19% (Azure stabiel ten opzichte van sterker dan verwachte groei in Q2) De vraag naar onze Microsoft Cloud blijft de groei in onze vooruitzichten voor tweede jaarhelft stimuleren.

Personal computing: omzetgroei tussen 11% en 14%.

Voor het volledige jaar FY 2024 verwachten management dat Activision positief zal bijdragen aan de operationele winst.

Fors hogere capex verwacht in 2024 (door grote vraag cloud en AI)

Operationele marges voor gehele jaar 2024 worden verwacht met 1 tot 2 procentpunten te stijgen, zelfs na stijging COGS omwille van AI investeringen.


Q&A


Enkele interessante zaken uit vragenronde in de call:


Analist: Good afternoon. Amy, the margin improvement is pretty shocking to most considering the investments that you and Satya are putting into AI. I'm curious if you could just walk through, how this is possible and what you're seeing so far in some of the costs that you're trying to manage as you scale up AI?


Amy Hood: Thanks, Brent. First of all, thanks for the question. The teams are obviously been hard at work on this topic. We do point out that, Q2 because of the impact of the charge a year ago, you're seeing larger margin improvement than I would say, sort of a run-rate margin improvement. So, let me first say that. Secondly, the absolute margin improvement has also been very good and it speaks to, I think one of the things Satya talked about and I reiterated a bit, which is that, we want really to make sure we're making investments, we're making them in consistency across the tech stack. The tech stack we're building, no matter what team is on, is inclusive of AI enablement.

And so think about as building that consistency without needing to add a lot of resources to do that. It's been a real pivot of our entire investment infrastructure to be working on this work. And I think that's important, because it means you're shifting to an AI-first position, not just in the language we use, but in what people are working on day-to-day. That does obviously create a leverage opportunity. There has also been really good work put in by many teams on improving the gross margin of the products; we talked about it with Office 365, we talked about in Azure core. We even talked about it across our devices portfolio, where we've seen material improvements over the course of the year.

And so, when you kind of take improvements at the gross margin level, plus this consistency of re-pivoting our workforce toward the AI-first work we're doing, without adding material number of people to the workforce, you end up with that type of leverage. And we still need to be investing. And so, the important part, invest towards the thing that's going to shape the next decade and continue to stay focused on being able to deliver your day-to-day commitments. And so it's a great question. And hopefully, that helps piece apart a few of the components.

 

Analist: Thank you. I wanted to return to AI, the six point AI lift to Azure is just extraordinary. But I wanted to ask you about your progress in standing up the infrastructure to meet that demand. If you feel like Microsoft is supply GPU-constrained. Is the success you've had maybe working through some of the scaling bottlenecks that some of the other cloud infrastructure providers have talked about, a little bit maybe on the infrastructure scaling front might be interesting. Thank you.


Amy Hood: Thanks, Karl. Maybe I'll start and Satya feel free to add on. I think we feel really good about where we have been in terms of adding capacity. You started to see the acceleration in our capital expense starting almost a year ago, and you've seen us scale through that process. And that is going toward as we talked about Servers and also new data center footprints to be able to meet what we see as this demand and really changing demand as we look forward.

And so, I do feel like the team has done a very good job. I feel like, primarily obviously, this is being built by us, but we've also used third-party capacity to help when we could have that help us in terms of meeting customer demand. And I think looking forward, you'll tend to C&I guide toward it, accelerated capital expense to continue to be able to add capacity in the coming quarters, given what we see in terms of pipeline.

 

Meta Q4 2023


Zie uitgebreid verslag van het verbluffende kwartaalrapport en analistencall hier: https://www.beleggeninkwaliteit.com/post/meta-q3-2023


Naar aankleding van de cijfers en de euforische koersreactie heb ik eveneens een waardering gedaan met toelichting. Die vind je hier:


Melexis Q4 2023


De resultaten kwamen in het vierde kwartaal van 2023 iets onder de gemiddelde analistenverwachtingen uit. De omzet groeide in lijn met verwachting jaar-over-jaar met 12% tot 250,5 mio. Elektrificatie en de toenemende behoefte aan comfort- en veiligheidstoepassingen zijn de drijvende krachten achter deze resultaten. In 2023 presteerden de productlijnen van de stroomsensoren, de embedded motor drivers en de druksensoren bovengemiddeld. De productlijn van de magnetische positiesensoren bleef het in absolute cijfers ook zeer goed doen.


De verkoop aan klanten in de automobielsector bedroeg 91% van de totale omzet in het vierde kwartaal van 2023 en 90% van de totale omzet in het volledige jaar 2023.


De brutomarge kwam lager dan verwacht uit op 44,6% en de operationele marge klokte af op 24,6%. De operationele winst steeg 6% jaar-over-jaar. R&D uitgaven lagen op 11,9% van de omzet. De nettowinst was 49,8 mio, ofwel 1,23 euro per aandeel.


Voor het volledige boekjaar kwam de omzet uit op 964,3 miljoen, een groei van 15% in vergelijking met 2022. De brotomarge kwam uit 45,7% en de operationele marge op 27,1%. De nettowinst lag op 209,5 miljoen, of 5,18 eur per aandeel een stijging van 6% ten opzichte van 2022.


Er werd een slotdividend van 2,40 euro per aandeel voorgesteld.


Outlook


Het management rekent voor het eerste kwartaal op een omzet tussen 240 mio en 245 mio euro. Voor het gehele jaar verwacht het management een omzet om en bij de miljard euro, een brutomarge van >44% en een operationele marge van >25%. Capex wordt geraamd op 70 miljoen euro.


Marc Biron, CEO:


“We onthulden onze strategie voor de komende jaren op onze Capital Markets Day in november 2023. In de automobielsector ambiëren we een samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) van 10% tegen 2030 met innovatieve oplossingen voor toepassingen in de aandrijflijn, thermisch beheer, batterij, regeneratief remmen, elektrisch sturen en verlichting. Buiten de automobielsector zullen we onze aanwezigheid uitbreiden met vier opkomende productlijnen: sustainable world (duurzame wereld), alternative mobility (alternatieve mobiliteit), robotics (robotica) en digital health (digitale gezondheid). In die domeinen mikken we op een jaarlijkse omzetgroei van minstens 15% tegen 2030.

We geloven dat onze vernieuwde strategie ons een concurrentieel voordeel in de markt zal bezorgen. Onze mensen hebben het talent, de technologie en de creativiteit om de beste producten te leveren die inspelen op de maatschappelijke langetermijntrends en om nieuwe commerciële opportuniteiten te creëren.

Hoewel onzekerheden in de markt en enkele voorraadcorrecties onze kortetermijnresultaten kunnen beïnvloeden, hebben we vertrouwen in onze doelstellingen op de lange termijn. Ondersteund door weer een solide prestatie op vlak van design wins in 2023 en onze innovatiemotor die indrukwekkende en unieke producten voortbrengt, kijken we uit naar een veelbelovende toekomst.”


Karen van Griensven, CFO:


“Als onderdeel van onze strategie hebben we een organisatorische update opgestart om innovatie, optimalisatie en groei in dit nieuwe tijdperk te stimuleren. De operationele kosten die met dit strategische project gepaard gaan, zijn inbegrepen in het vierde kwartaal van 2023.”


Mips Q4 2023


In vierde kwartaal omzetdaling van 15%, organische omzetdaling 13% (valutaeffecten). Operationele winst -27% (investeringen), Operationele marge 19%. Winst per aandeel 0,60 SEK.


FY 2023 organische omzetdaling van 39%, operationele winst -69%, operationele marge van 19,7%. Winst per aandeel 2,42


Er werd een dividend voorgesteld van SEK 6 per aandeel. Payoutratio van 249%.


Mips sluit het jaar af in lijn met heel 2023: zwak. We hadden er al rekening mee gehouden na het commentaar van het management in Q3. Toch bespeuren we eindelijk opnieuw groei in het fietssegment, waar we al vijf kwartalen op wachten. Het motorsegment en de wintersport was de markt moeilijk vooral omwille van macro-economische omstandigheden. In het (nog erg kleine) veiligheidssegment ligt het management op koers met intussen 15 merken die de technologie van Mips integreren.


Dit jaar is er verder geïnvesteerd in productontwikkeling en merkversterking, in lijn met de langetermijnstrategie. Deze investeringen, samen met een tijdelijke daling van de omzet en negatieve wisselkoerseffecten, hebben geleid tot een lagere winst in het vierde kwartaal.

De verkopen in het fietsensegment kenden in het vierde kwartaal een positieve uitschieter vergeleken met de voorgaande vijf. Sinds de herfst van 2022 had de sector last van het "bullwhip effect", veroorzaakt door overmatige voorraadinvesteringen tijdens de pandemie. Fietsen zijn de belangrijke productcategorie voor Mips, en in het vierde kwartaal zag het bedrijf zowel stijgende verkopen als positieve ontwikkelingen bij de meeste grote klanten.

Het management blijft zoals vorig kwartaal aangegeven optimistisch over het fietsensegment en verwacht groei in 2024 (niet van de markt in zijn geheel, maar bij Mips). Ze verwachten dat de groei in deze categorie de komende jaren voornamelijk zal komen doordat klanten helmen kopen voor nieuwe productie, in tegenstelling tot de afgelopen kwartalen waarin ze voornamelijk bestaande voorraad helmen verkochten.


Management houdt nog steeds vast aan de (ambitieuze) langetermijndoelstellingen.


Call:


Voorraadniveaus genormaliseerd en klanten kopen weer van hun in plaats van bestaande voorraad. CEO wijst erop dat hij nog geen marktgroei ziet in het fietsensegment maar wel in hun cijfers aangezien er nu opnieuw bij Mips wordt gekocht in plaats van bestaande voorraden.


Zwak kwartaal maar verandering trends opgemerkt.


Q3 en Q4 gaat over fietshelmen. Q1 en Q2 traditioneel om sneeuwhelmen


Amerikaanse overheid geeft advies uit om type 2 helm te dragen voor arbeiders. Positief voor Mips.


Kosten outlook 2024: r&d houden vast aan targets. Marketing zal absoluut iets meer zijn maar procentueel minder zijn dan 2023.


Vraag over balans: buybacks zijn een optie maar dat is een discussie voor raad van bestuur. Overnames willen ze enkel doen als ze echt goed kansen zien en waarde kunnen creeeren. Sterke balans is prioriteit zodat ze ook kunnen investeren in jaren dat het moeilijker is zoals 2023. Als de balans te veel cash bevat dan zal pro actieve bestuur ingrijpen.


Kering Q4 2023


Resultaten in lijn met verwachtingen. In het vierde kwartaal daalde de omzet met 6%. Omzet daalde in FY2023 4% naar 19,5 miljard euro. Operationele winst daalde 24% naar 4,7 miljard euro. Operationele marge 24,1% tegenover 27,5% in 2022.

Management geeft aan in 2024 fors te zullen investeren, vooral in belangrijkste merk Gucci, wat op korte termijn op de marge zal wegen. Zal zich ook meer op high-end klanten gaan richten net zoals veel andere leiders in luxe. Positief signaal wat mij betreft, winstgevendheid op korte termijn opofferen om Gucci weer op de kaart te zetten op de lange termijn.


- Jean-Marc Duplaix Kering SA - Deputy CEO: “So -- but anyway, I think the plan so far is quite a modest increase of the sales for next year and more concentrated in H2. And as I told you, we expect for the EBIT in absolute terms in euros, a decrease of at least mid-single digit. So if you make your math, I think you will find more or less what could be the level of profitability for next year.”


- "This will cause some pressure on our result in the short term, and I am absolutely determined to make this short-term pain pay off in the long term."


- “And we continue to fuel the growth, thanks to advertising and promotion expenses that will continue to increase. We should be above the 8% ratio in terms of -- compared to sales. So it could had something like up to 0.5 points on the EBIT margin impact. So overall, we can expect a high single digit increase on the OpEx side. Of course, I won't guide you through the -- what will happen brand by brand. What we can say is that, what I said for the group, is particularly relevant when we look at Gucci.”


“The measures will include increasing advertising and promotional spend to more than 8% of sales,  some of it back de Sarno's first designs.”


Adidas Q4 2023


Adidas heeft vandaag voorlopige resultaten voor 2023 gepubliceerd. De omzet in euro's daalde met 5% tot €21,4 miljard, maar zonder het effect van wisselkoersen was de omzet gelijk aan het voorgaande jaar. De daling in euro's was voornamelijk te wijten aan de devaluatie van de Argentijnse peso.


De brutomarge steeg met 0,2 procentpunt tot 47,5%. De operationele winst bedroeg €268 miljoen, ruim boven de verwachting van €100 miljoen. De overschrijding was te danken aan een betere dan verwachte operationele prestatie in het vierde kwartaal en de beslissing om de meeste Yeezy-voorraad niet af te schrijven.


Outlook jaagt beleggers echter schrik aan.


For 2024, we expect sales to start flattish, but to then improve every quarter. We expect the underlying adidas business (excluding Yeezy) to grow in the high-single-digits for the full year and to be up at least 10% in H2. - Gulden


CEO Bjorn Gulden verwacht dat de omzet (valutaneutraal) in 2024 zal groeien aan mid-single-digits. Zonder het effect van de Yeezy-voorraad, dus enkel de onderliggende adidas-business in acht nemende, verwacht Gulden dat de omzet high-single-digit zal groeien. De operationele winst wordt op €500 mio geraamd, ver onder de €1,3 mia waar analisten op rekenen.


"Consumer sentiment around the world is of course not great, it's not like people are lining up everywhere to buy product," zei Gulden, al denkt hij tegelijkertijd wel marktaandeel te kunnen pakken. Nu staat de CEO er wel om bekend vaak een conservatieve guidance te geven, om daarna positief te kunnen verassen, net zoals in 2023 het geval was. In de call bevestigde hij dat zelf.


"We're trying to be humble, and down-to-earth, and then rather surprise you positively than negatively,"  - Gulden


Hij sloot met het volgende af:

This year is the next building block needed to bring adidas back to be a company with double-digit growth and 10% operating margin.” - Gulden

Aandeel gaat stevig onderuit op de voorzichtige outlook.


Novo Nordisk Q4 2023


Omzet in 2023 +31% (36% aan constante wisselkoers) naar DKK 232.3 mia. Omzet in VS +54%, internationaal 16%.


Operationele winst +37% (+44% aan constante wisselkoers) naar DKK 102.6 mia. Marge 44.1%


Omzet in Diabetes and obesity care +42%, vooral door groei GLP-1 (+52%) en obesity care (+154%) Rare disease omzet daalde met 15%.


Outlook 2024 aan constante wisselkoersen: omzet +18% - +26% (analistenverwachting ligt op 21%), operationele winst +21% - +29% dankzij opnieuw goede vooruitzichten van Wegovy en Ozempic.


CEO Lars Fruergaard Jorgensen: "We are very pleased with the strong performance in 2023 reflecting that more than 40 million people are now benefiting from our innovative diabetes and obesity treatments" Kommentare


bottom of page