top of page

Boekentip: De almanak van Naval Ravikant

Ondanks een druk jaar toch nog een dertigtal boeken kunnen (her)lezen. Op de valreep las ik een boek dat ik toevallig zag liggen in de Fnac en meenam omdat ik eens een quote van de man had gelezen. De quote was me bijgebleven en leende ik in mijn boek Het beleggersbrein voor het hoofdstuk over groepsdenken (‘if you want to make the wrong decision, ask everyone’). Ik hoopte dat hij nog een paar interessante inzichten te bieden had en ik werd niet teleurgesteld. Het boek staat er tjokvol mee. Het heet De almanak van Naval Ravikant, geschreven door Eric Jorgenson. Het gaat niet over beleggen, wel over alles wat er, althans voor mij, nauw aan verwant is. Het is een verzameling wijsheid en ervaring van de succesvolle durfinvesteerder Naval Ravikant en behandelt een breed scala aan onderwerpen zoals rijkdom, geluk, ondernemen, investeren, zelfverbetering, het belang van lezen en het menselijk bestaan.

Naval hamert erop om rijkdom na te streven, niet geld of status. Geld is hoe we rijkdom overdragen en status is onze plaats in de sociale hiërarchie. Rijkdom is iets anders. Het betekent dat je activa bezit die opbrengen terwijl je slaapt (bedrijven of delen van bedrijven dus). Wanneer je uiteindelijk rijkdom hebt vergaard zul je beseffen dat het niet hetgeen was dat je zocht. Het is slechts een middel, geen doel. Het is een middel om je doelen te bereiken en je leven te verbeteren.


Nog enkele noemenswaardige uitspraken of passages:


- alle opbrengsten in het leven, relaties, rijkdom of kennis, komen voort uit samengestelde rente.


- kies zakenpartners met hoge intelligentie, energie en bovenal integriteit.


- specifieke kennis is kennis waarvoor je niet kunt worden opgeleid. Als de maatschappij jou kan opleiden, kan ze iemand anders ook opleiden en ben je te vervangen. (specific knowledge cannot be thaught, but it can be learned)


- verdien met je geest, niet met je tijd.


- ik ben niet de hardst werkende persoon. Ik ben eigenlijk een lui persoon. Wanneer ik echt gemotiveerd ben voor iets, dan werk ik door energie uitbarstingen.


- pensioen is wanneer je ophoudt met vandaag op te offeren voor een denkbeeldig morgen. Als vandaag compleet is, helemaal op zich, ben je met pensioen.


- ik ben altijd aan het ‘werken’. Voor anderen lijkt het werken, voor mij is het spelen. En zo weet ik dat niemand met mij kan wedijveren. Want ik speel gewoon, 16 uur per dag. Als anderen met mij willen concurreren, gaan ze werken en verliezen ze omdat ze het niet zestien uur per dag, zeven dagen per week gaan doen.


- ik denk dat de beste manier om weg te blijven van constante liefde voor geld is om je levensstijl niet te upgraden terwijl je meer en meer verdient.


- ik geloof dat we diep van binnen allemaal weten wie we zijn, we kunnen niets voor onszelf verbergen.


- wat we willen dat waar is, vertroebelt onze perceptie van wat waar is. Lijden is het moment waarop we de realiteit niet langer kunnen ontkennen.


- als je niet kunt beslissen is het antwoord nee.


- als je een uur per dag wetenschap, filosofie en wiskunde leest zul je waarschijnlijk over zeven jaar aan de top van het menselijk succes staan.


- je kan bijna niet anders dan te lezen omdat je het leuk vindt. Je hebt geen andere reden nodig. Je hoeft geen missie te volbrengen. Lees gewoon omdat je het leuk vindt.


- tegenwoordig herlees ik net zoveel of meer als dat ik lees. Een tweet van Illacertus: ik wil niet alles lezen. Ik wil gewoon de beste 100 boeken steeds opnieuw lezen. Ik denk dat daar veel in zit. Het gaat meer om het vinden van de geweldige boeken voor jou omdat verschillende boeken verschillende mensen aanspreken. Dan kun je die echt in je opnemen.


- het gaat niet om ‘geschoold’ of ‘ongeschoold’. Het gaat om ‘houdt van lezen’ en ‘houdt niet van lezen’.


- geluk gaat niet over positieve gedachten. Het gaat om de afwezigheid van verlangen naar externe dingen. Hoe minder verlangen, hoe beter je de huidige stand van zaken kunt aanvaarden.


- geluk is voor mij in de eerste plaats niet lijden, niet verlangen, niet te veel denken aan het verleden en de toekomst, maar echt het moment omarmen en de realiteit van wat is en de manier waarop het is.


- alles is perfect zoals het is. Het is alleen in onze gedachten dat we ongelukkig of niet gelukkig zijn en de dingen zijn perfect of imperfect door wat wij verlangen.


- wat overblijft in die neutrale toestand is geen neutraliteit. Het is het bestaan dat kinderen leiden. Kinderen zijn over het algemeen vrij gelukkig omdat ze echt ondergedompeld zijn in hun omgeving en het moment, zonder enig idee over hoe het zou moeten zijn volgens hun persoonlijke voorkeuren en verlangens.


- een gelukkig persoon is niet iemand die de hele tijd gelukkig is. Het is iemand die gebeurtenissen moeiteloos interpreteert op een manier dat ze hun oorspronkelijk rust niet verliezen.


- geluk is wat overblijft als je het gevoel wegneemt dat er iets ontbreekt in je leven.


- verlangen is een contract dat je afsluit met je zelf om ongelukkig te zijn tot je krijgt wat je wil.


- kies niet teveel verlangens. Kies er een grote in je leven op een bepaald moment om jezelf te motiveren en een doel te geven.


- je leven is een flikkering van een vuurvliegje in de nacht. Je bent hier maar zo kort. Als je de zinloosheid van wat je doet volledig erkent, dan denk ik dat dat veel geluk en vrede kan brengen, omdat je beseft dat dit alles maar een spel is. Maar het is wel een leuk spel. Het enige dat telt is dat je jouw realiteit ervaart terwijl je door het leven gaat. Waarom zou je die dus niet zo positief mogelijk interpreteren?


- dokters maken je niet gezond. Diëtisten maken je niet slank. Leraren maken je niet slim. Goeroes maken je niet rustig. Mentoren maken je niet rijk. Trainers maken je niet fit. Uiteindelijk moet je zelf verantwoordelijkheid nemen. Red jezelf.


- niemand ter wereld is beter in jou zijn dan jezelf. Jij zal nooit zo goed zijn in mij als ik. Ik zal nooit zo goed zijn in jou zijn als jij dat bent. Je mag natuurlijk luisteren en absorberen, maar probeer niet te imiteren. Dat is dwaas. Elk persoon is uniek in iets. Iedereen heeft specifieke kennis, vaardigheden en verlangens die niemand anders op de wereld heeft, puur door de combinatie van menselijk dna en ontwikkeling.


- als je echt wil testen of mediteren voor jou werkt moet je het zestig dagen lang doen, een uur per sessie.


- (niet uit het boek maar uit een podcast): als Naval iets wil leren stelt hij zichzelf eerst de vraag of hij het ook wil leren als hij er niemand over mag vertellen. Dan weet hij of hij er echt in geïnteresseerd is en er niet enkel mee wil uitpakken naar anderen.


- het moeilijkste is niet om te doen wat je wilt, maar te weten wat je wil.


- waardeer je tijd. Het is alles wat je hebt. Het is belangrijker dan geld. Dat betekent niet dat niet mag ontspannen. Zolang je doet wat je wilt is het geen tijdverspilling. Maar als je je tijd niet besteedt aan wat je wilt, en je verdient er niets mee, of je leert er niet van, waar ben je dan in vredesnaam mee bezig?


- mensen die ver onder hun stand leven, genieten een vrijheid die mensen die hun levensstijl proberen te verbeteren, niet kunnen bevatten.


- een grote gewoonte waar ik aan werk is om mijn monkey mind te proberen uitschakelen. Als kind zijn we min of meer een wit blad. We leven erg in het moment. We reageren in wezen gewoon op onze omgeving via onze instincten. We leven in wat ik de echte wereld zou willen noemen. De puberteit is het begin van verlangen. De eerste keer dat je echt, echt iets wilt en begint te plannen op lange termijn. Je begint veel na te denken een identiteit en een ego op te bouwen om te krijgen wat je wilt.


- ik denk dat iedereen waarden heeft. Belangrijk deel bij het opbouwen van goede relaties is andere mensen te vinden met wie je waarden deelt. Als je waarden overeenkomen, doen de kleine dingen er niet toe.


- op het moment dat je een kind krijgt is dat iets heel vreemds, maar het beantwoordt de vraag naar de zin van het leven, het doel van het leven. Plots verplaatst het belangrijkste in het universum zich van jouw lichaam naar daar het lichaam van het kind. Dat verandert je. Je waarden worden inherent een stuk minder egoïstisch.


- er is eigenlijk niets anders dan dit moment. Niemand is ooit in staat geweest terug te keren naar het verleden en niemand is in staat om met succes de toekomst nauwkeurig te voorspellen. Letterlijk, het enige wat bestaat is dit exacte punt waar je bent in de ruimte op het exacte moment dat je toevallig hier bent.
Aanrader. Op een dag ben je er door. Ook voor beleggers staan er wijze lessen in.


コメント


bottom of page