top of page

MIPS AB Update


Oorspronkelijke analyse dateert van september 2022 en is hier te lezen.


Vandaag, op 9 februari 2023, kwam MIPS voor de openingsbel met de cijfers van het vierde kwartaal en het volledige boekjaar 2022.


In het vierde kwartaal daalde de omzet met 46%. Organisch, wanneer je de sterke dollar buiten beschouwing laat, daalde de omzet met 53%. In lijn met de analistenverwachtingen. De operationele marge daalde van 52,6% naar 22%. Voor het volledige boekjaar 2022 daalde de omzet met 7%, organisch met 19%. De operationele marge klokte in 2022 af op 40,7%.
Cash en geldbeleggingen stegen naar SEK 532 miljoen tegenover SEK 450 miljoen in Q42021.


Management stelt een dividend voor van SEK 5,50, wat neerkomt op 82% van de nettowinst en een verhoging van 43% ten opzichte van 2021.


In het vorige kwartaalrapport werd reeds duidelijk dat 2022 een moeilijk jaar was. 2021 was voor het fietshelmensegment die het grootste deel van de omzet vertegenwoordigt, een boerenjaar als gevolg van de vele thuisblijvers tijdens covid. De verkoopcijfers van fietsen en accessoires kregen daardoor een flinke boost. Nadat de wereld weer wat normaliseerde bleven retailers achter met te hoge voorraden waardoor bij helmfabrikanten minder bestellingen binnenliepen. Het gevolg daarvan is te zien in de resultaten van de tweede helft van 2022 bij MIPS.


Alhoewel de retailvoorraden nog steeds niet helemaal in balans zijn verwacht het management, zoals het in het vorige kwartaal al aangaf, nog steeds dat tegen de lente van 2023 de fietshelmenmarkt normaliseert. Het houdt tevens vast aan de langetermijndoelstellingen: een omzet van SEK 2 miljard tegen 2027, een operationele marge van 50% en een payoutratio van 50%.


Management doet wat het beloofde op capital markets day van vorig jaar. Het gaf eerder aan hun marketingbudget op te schroeven om klanten bewuster te laten worden van de technologie van MIPS. Ook bracht MIPS drie nieuwe producten op de markt. (Air Node, Integra Split, IntegraTX). Daarnaast bouwt MIPS verder aan het merk, er werd een nieuw grafisch design ontwikkeld die doorheen 2023 verder uitgerold zal worden. In 2022 werden 11 nieuwe partnerships opgestart (waaronder met globale speler Delta Plus per februari 2023 en er wordt voor het eerst gebruik gemaakt van MIPS technologie in de prestigieuze Moto GP, waar het een partnership is opgestart met Kabuto).


Ondanks dat het aantal geproduceerde fietshelmen daalde na het recordjaar 2021 wist MIPS marktaandeel te winnen. Nog meer merken hebben de technologie van MIPS geïntegreerd in hun modellen. Ook in de segmenten Moto en Safety werd marktaandeel gewonnen.


Kortom, een zwak vierde kwartaal binnen de belangrijke fietshelmenmarkt, maar daar hadden we al op gerekend. Moto en Safety segmenten groeiden wel. Positief is dat het management vasthoudt aan de langetermijndoelstellingen en het nog steeds verwacht dat tegen de lente de voorraden normaliseren bij de retailers. Ook positief dat management gestaag verder werkt aan het merk MIPS en doet wat het beloofde vorig jaar. Aandeel stijgt vandaag met 15%.


Bronnen:
Comentários


bottom of page