top of page

Verkoop Levi Strauss


Vandaag neem ik afscheid van mijn aandelen Levi Strauss & Co. Zo nu en dan koop ik een aandeel waarvan ik denk dat het zich op het kruispunt van kwaliteits- en waardebeleggen bevindt, als tegengewicht voor de vele dure compounders in mijn portefeuille. Levi Strauss was zo’n aankoop. Het aandeel heeft enkele kwaliteitskenmerken, maar noteerde vorig jaar in juni aan 10x de winst. Volgens mijn berekeningen was dat te goedkoop, zelfs wanneer ik een pessimistisch scenario aanhield.


De bedoeling was dat als het aandeel richting zijn intrinsieke waarde zou bewegen ik het zou verkopen, omdat ik het bedrijf niet van dusdanig hoge kwaliteit acht om ze in de portefeuille te laten om waarde te creëren. Mooi merk en een mooi bedrijf, maar niet mooi genoeg om vast te houden aan fair value. Exit Levi Strauss.


Scenario’s


Managementdoelstellingen:

Enkel wanneer ik de targets van het management aanhoud zijn de aandelen vandaag nog goedkoop. Maar die targets neem ik met een korreltje zout. Het bedrijf gaf in 2022 aan tot 2027 met 6% tot 8% per jaar te willen groeien. Voor de operationele marge mikt het management op 15%:Bron: Levi Strauss capital markets day 2022


‘And the key contributors to our structurally higher margins that we have spoken to you about such as favorable channel, geographic and women's mix will continue to benefit margins.’


Het afbouwen van het Denizen-merk, dat goedkoper is dan andere Levi's-producten en met een lagere marge wordt verkocht, zou het bedrijf in staat stellen om zich meer te concentreren op uitgebreide productcategorieën, waaronder lichtgewicht denim en sportkleding, aldus Chief Financial and Growth Officer Harmit Singh tijdens de analistencall in januari, wat de marges ten goede zal komen.


Als ik de targets vasthoudt in mijn DCF bij een perpetuele groei van 3% waarbij de ROIC uiteindelijk daalt naar 10% en werk met een persoonlijke rendementseis (die ik weeg met kost van de schulden), dan ligt de intrinsieke waarde op 27 dollar en mag je 23x de verwachte winst betalen, ruim boven de huidige koers.


Heb je vertrouwen in het management en denk je dat ze die targets op hun kousenvoeten halen? Dan biedt de huidige koers een mooie veiligheidsmarge van bijna 25%. Ik reken er echter niet op, de eerste twee jaar sinds de capital markets day en aankondiging van hun targets zijn ze nog niet in de buurt gekomen van de doelstellingen.


Pessimistisch:

Voor het pessimistische scenario reken ik op de analistenverwachtingen voor de komende drie jaar om vervolgens enkele jaren de omzet met 5% te laten groeien, maar ook enkele jaren een omzetkrimp incalculeer. Geen slecht idee om daar rekening mee te houden bij een bedrijf als Levi Strauss. De operationele marge laat ik niet voorbij 12% komen, onder de doelstelling van het management. Als ik die aanpassingen doorvoer in mijn model en rekening houdt met mijn persoonlijke rendementseis, dan ligt de intrinsieke een stuk lager, op 14 dollar, bijna 13x de verwachte winst. In dat geval zijn de aandelen behoorlijk overgewaardeerd. Nog geen jaar geleden kreeg ik de koers uitgelegd aan de hand van dat scenario, wat me toen nog een veiligheidsmarge opleverde.


Neutraal:

Voor het neutrale scenario reken ik de komende jaren op gemiddeld 5% omzetgroei per jaar en een marge die verbetert tot 13%. Dan kom ik min of meer de huidige koers uit, ofwel ruim 17x de winst. En ook voor dat scenario moet het management behoorlijk aan de bak en heb je bovendien geen veiligheidsmarge. Voor mij genoeg reden om mijn winst te nemen.


-


Deze update is zuiver informatief. Ik kreeg er behoorlijk wat vragen over en heb het enkele keren getipt in favorietenlijstjes in De Standaard, Trends en Spaarvarkens.be. Dus het leek me voor de lezers wel handig deze update te doen, te meer omdat ik niet zo vaak aandelen verkoop.


Disclaimer: deze analyse is niet bedoeld als beleggingsadvies maar een persoonlijke mening en kan dienen als aanvulling op uw eigen onderzoek. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als advies tot het kopen of verkopen van bepaalde effecten of effectenproducten, maar om een beeld te schetsen van de onderliggende onderneming(en). U bent zelf eindverantwoordelijke voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.


Mijn boeken zijn hier beschikbaar: De kaviaarformule en Het beleggersbrein.


www.beleggeninkwaliteit.com - Quality investing, aandelenanalyses, blogartikelen en een vleugje behavioral finance. Blijf je graag op de hoogte van nieuwe posts op de blog? Laat hier je e-mailadres achter.


Via deze link en promocode ‘kroeze’ geniet je een eenmalige korting op een abonnement op de uitstekende aandelenscreener Sharepad.

コメント


bottom of page